Emlak komisyonlarına kota geliyor

Yeni devre başlıyor. Emlakçılar satış bedelinin katma paha vergisi dış yüzde 4'ünden çok komisyon alamayacak. Kiralamada da bir aylık tutarından çok komisyon olamayacak.

Emlak komisyonlarına kota geliyor
16 Mayıs 2018 - 15:36

Emlakçılık sektörüne ilişkin yönetmelik taslağına son biçim verildi. Alım satım işlemlerinde hizmet bedeli oranı, satış bedelinin katma paha vergisi dış yüzde 4'ünden çok olmayacak.

GELECEK HAFTA RESMİ GAZETE'DE YAYINLANACAK

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı'nın, Resmi Gazete'de yayınlanmak üzere istikbal hafta başında Başbakanlığa sevk edileceğini söyledi.

YETKİ BELGESİ KRİTERİ GELDİ

Taslakta öne çıkan hususlara dikkati çeken Tüfenkci, taşınmaz ticaretiyle uğraşacaklara, yetki belgesi alma kriteri getirildiğini ve bu belgenin, il müdürlüklerince verileceğini bildirdi.

BEGENİN ŞARTLARI VAR

Yetki belgesi alınması, "ilgili odaya kayıtlı olma, gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olma, 18 yaşını doldurmuş olma, iflas etmemiş veya iflas etmiş olsa bile itibarını yeniden kazanmış olma, hırsızlık, dolandırıcılık ve kaçakçılık gibi suçlardan hüküm giymemiş olma" gibi şartlara bağlandı.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1515954658098-0'); });

MESLEKİ YETERLİLİK ŞARTI

Bu işle uğraşanlara mesleki yeterlilik belgesi şartı da getirildiğine işaret eden Bakan Tüfenkci, "Bu sayede, taşınmaz ticaretinin belirli nitelikleri haiz olanlar aracılığıyla yapılmasının sağlanması ve bu alandaki tüketici memnuniyetinin artırılması hedefleniyor." diye konuştu.

İLKE VE KURALLAR BELİRLENDİ

Tüfenkci, taşınmaz ticaretinde uyulacak ilke ve kuralları da ilk kere belirlediklerine dikkati çekerek, "Taşınmaz ticaretine yönelik hizmet verilen işletmede, öbür ticari faaliyette bulunulmayacak, verilen hizmet nedeniyle edinilen bilgi ve belgeler yetkilendirme sözleşmesinde belirtilen esaslar dışında kullanılmayacak. Hizmet sunarken ahlaka uygun, adil, dürüst, özenli ve makul bir şekilde devinim edilecek, hizmet verilen kişilerin menfaatlerine aykırı hiçbir davranışta bulunulmayacak." ifadelerini kullandı.

Taşınmaz ticareti kapsamında sözleşme ve belgelere düzenleme getirdiklerine de dikkati çeken Tüfenkci, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hizmetler, yazılı şekilde yapılan yetkilendirme sözleşmesine dayanılarak verilecek. Verilen hizmete göre, 'alım satıma aracılık sözleşmesi', ya da 'kiralamaya aracılık sözleşmesi' düzenlenecek. Taşınmazın, müşteri veya kiracıya gösterilmesinde, her bir taşınmaz için ayrı ayrı taşınmaz gösterme belgesi düzenlenecek. Farklı işletmeler, hizmetin ortak verilmesi konusunda hizmet ortaklığı sözleşmesi düzenleyecek."

HİZMET BEDELİ ORANI

Taşınmaz ticareti kapsamında alınacak hizmet bedelinin de kurala bağlandığını vurgulayan Tüfenkci, "Alım satım işlemlerinde hizmet bedeli oranı, alım satıma aracılık sözleşmesinde yer saha satış bedelinin katma paha vergisi dış yüzde 4'ünden çok olmayacak. Kiralama işlemlerinde ise hizmet bedelinin kiralamaya aracılık sözleşmesinde yer saha kira bedelinin katma paha vergisi dış bir aylık tutarından çok olmaması öngörülüyor." değerlendirmesinde bulundu.

Tüfenkci, taslakta hizmet bedelinin, iş sahibi ile müşteri veya kiracı arasında ters yazılı kararlaştırılmadıkça eşit paylaştırılması hususuna yer verildiğine de aktardı. Taşınmazı gösterme hizmeti karşılığında herhangi bir ücret talep edilmemesi kuralının getirildiğini bildiren Tüfenkci, yalnızca işletmenin bulunduğu ilçe sınırı dışında verilen taşınmaz gösterme hizmeti için ulaşım masrafı talep edilebilmesini öngördüklerini söyledi.

TAŞINMAZ BİLGİ SİSTEMİ OLUŞTURULACAK

Taşınmaz ticareti yapılan işletmelerin fiziksel şartlarına da standart belirlediklerine işaret eden Tüfenkci, "İş yeri açma ve çalışma ruhsatı verilmeden evvel belediye veya il hususi idareleri ile öbür idareler aracılığıyla denetim yapılarak, bu şartları taşımayan işletmelere izin verilmemesi öngörülüyor. Taşınmaz ticaretinin takip ve kontrolünün sağlanması amacıyla Bakanlık aracılığıyla üç ay içinde Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi oluşturulacak. Yetki belgesi verilmesi, askıya alınması, yenilenmesi ve iptal edilmesi işlemleri bu sistemden yapılacak." dedi.

UYUM SÜRECİ TANINDI

Tüfenkci, öngörülen geçiş süreleri hakkında da bilgi vererek, şunları kaydetti:

"Gelir veya kurumlar vergisi kaydı bulunan ve iş odasına kayıtlı olarak bu işi yapanlar, faaliyetlerine devam edebilmek için durumlarını yönetmelikte öngörülen şartlara müsait hale getirerek 18 ay içinde yetki belgesi alacak. Bu kişilerde idadi mezunu olma şartı aranmayacak. Gelir veya kurumlar vergisi kaydı bulunmayan ve iş odasına kayıtlı olmadan bu işle iştigal eden kişiler ise idadi mezuniyet şartı da iç olmak üzere yetki belgesi verilmesi için gereken bütün şartları sağlayarak 18 ay içinde yetki belgesi alacak. Milli Eğitim Bakanlığınca yetkilendirilen iş odalarınca verilen eğitim sonucunda taşınmaz ticareti ile ilgili sertifika almış olanlarda mesleki yeterlilik belgesi şartı aranmayacak. Bu sayede, taşınmaz ticaretiyle iştigal eden tacirler ile esnaf ve sanatkarların kazanılmış hakları korunacak."

 

.mte20{ margin-top:-25px; z-index:1; } h6.timg{ float:right; height:25px; line-height: 25px; padding-left:5px; padding-right:5px; opacity:.8; font-size:10px!important; z-index:2; position:relative; background-color:#ebebeb; } .fr{ float:right; } .vidyorum{ padding-top:0px; margin-top:-25px; font-size:10px; font-weight: normal; } .testimonial-content{ padding:6px 10px 6px 10px; } .yrmBslk{ width:75px; color:#990000; overflow: hidden; float:left; } .testimonial-user{ display:none; width:75px; color:#990000; overflow: hidden; margin-top:5px; } .vybaslik{ color: #3f5fbf; font-weight: bold; } function videoYonlendir(id){ window.open("http://videonuz.ensonhaber.com/y/" id); }

.imgtaa {display: block;position: relative; } .imgtaa img{display: block;} .imgtaa span{position: absolute;right: 0;bottom: 5px; width: 37px;height: 27px;display: block; background:url('https://icdn.ensonhaber.com/resimler/ads/aa.png') no-repeat; } .imgtesh {display: block;position: relative; } .imgtesh img{display: block;} .imgtesh span{position: absolute;right: 0;bottom: 5px; width: 40px;height: 35px;display: block; background:url('https://icdn.ensonhaber.com/resimler/ads/esh.png') no-repeat; } .imgta {display: block;position: relative; } .imgta img{display: block;} .imgta span{position: absolute;right: 0;bottom: 5px; width: 37px;height: 27px;display: block; background:url('https://icdn.ensonhaber.com/resimler/ads/aa.png') no-repeat; } .imgtd {display: block;position: relative; } .imgtd img{display: block;} .imgtd span{position: absolute;right: 0;bottom: 5px; width: 46px;height: 27px;display: block; background:url('https://icdn.ensonhaber.com/resimler/ads/d.png') no-repeat; } .imgti {display: block;position: relative; } .imgti img{display: block;} .imgti span{position: absolute;right: 0;bottom: 5px; width: 51px;height: 27px;display: block; background:url('https://icdn.ensonhaber.com/resimler/ads/i.png') no-repeat; } .imgtr {display: block;position: relative; } .imgtr img{display: block;} .imgtr span{position: absolute;right: 0;bottom: 5px; width: 99px;height: 27px;display: block; background:url('https://icdn.ensonhaber.com/resimler/ads/r.png') no-repeat; }

YORUMLAR

  • 0 Yorum