CHP'DEKİ ÇATLAK BAŞKANLIK SİSTEMİNİ GETİRİR - Baran Ariç

CHP'DEKİ ÇATLAK BAŞKANLIK SİSTEMİNİ GETİRİR - Baran Ariç
11 Haziran 2018 - 14:59

 

 

Geçtiğimiz ay 376 oyla kabul edilen ve 138 Milletvekilinin yargılanmasının önünü açan dokunulmazlıkların bir defalık kaldırılması Anayasa teklifi Türkiye'de siyasi bir yol ayrımını da beraberinde getirdi.

 

Tarihe dev puntolarla yazılan bu siyasi senaryonun başrolünü oynayan Kılıçdaroğlu başkanlığındaki CHP, Türkiye'deki yakın siyasi tarihin belki de en kritik hatasını yaparak gelecekte telafisi olmayan bir sonuca imza attı. Öyle ki bunu bile bile yaptı.

 

Ak Partinin daha doğrusu Cumhurbaşkanının başkanlıkla alakalı en stratejik hamlelerinden biri dokunulmazlıkların kaldırılmasıydı. Yeni anayasayla başkanlık sistemini getirecek yapılanma, meclisteki salt Milletvekili çoğunluğunu sağlayarak olabilirdi. Bunu iyi analiz eden Ak Parti, mecliste muhalefet partilerinden koltuk boşaltmak için en iyi kozlarından birini oynayarak kritik bir tarihte, kritik bir gündemle dokunulmazlıkların bir defaya mahsus kaldırılması teklifiyle partilerin kapısını çaldı.

 

"Anayasa’nın 78. maddesine göre, Meclis’teki milletvekili sayısının yüzde 5’i kadar koltuk (28) boşalırsa 3 ay içinde ara seçime gidiliyor." Mevcuttaki durumda, 27'si AK Parti, 51'i CHP, 50'si HDP, 9'u MHP milletvekili ve Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka'dan oluşan dokunulurluk listesinde 138 milletvekili hakkındaki toplam dosya sayısı 667. Bunların 405'i HDP milletvekillerine ait.

 

Özellikle 59 Milletvekilinin 50'si hakkında fezleke bulunan ve bu 50 koltuğun en az 40 tanesini boşaltacağını düşünerek HDP'yi meclis dışına itmeyi planlayan Ak Parti'ye en büyük destek Kılıçdaroğlu öncülüğünde CHP'den geldi. Yeni anayasa için bu sefer Ak Partiye koltuk değnekliği görevini yapan Kılıçdaroğlu, parti olarak "EVET" oyu kullanacaklarını ve "HAYIR" oyu kullananları partiden atacağını söyleyerek vekillerinin anayasal haklarını ellerinden alarak amblemindeki demokrasi okunu partisinin kalbine sapladı.

 

İşin tezat olan yanı ise Kılıçdaroğlu "Anayasa’ya aykırı, halkı kandırmaya yönelik bir düzenleme" diye açıklama yaptıktan sonra konuyu açarak "Milletvekili dokunulmazlığı kürsü dokunulmazlığı hariç kalksın, Peki bakanların dokunulmazlığı niye kalkmıyor, hangi gerekçeyle kalkmıyor? Hiçbir bakanın dokunulmazlığı kalkmadı, başbakanın da dokunulmazlığı kalkmadı. Milletvekiline dokunacağız ama milletvekili olan bakana dokunamayacağız. Niçin? diyor ve bu milletle dalga geçer gibi kendi partisinden 51 Milletvekilini kurban ederek gidip bakanlara dokunulmasın diye "EVET" oyu veriyor.

Bu ülkeye en büyük ihaneti yapmış hepsi suç üstünde yakalanmış 4 bakanın yargılanmayacağını bildiğin bir teklife evet demek oynanan oyunun bilerek içinde yer almaktır. Bu, kendi seçmenine ihanettir. Bu, siyasi acizlik ve çöküştür. Bu ülkenin, bu yaşananlardan sonra ideolojisi bitmiş bu tür bir partiye ihtiyacının da olmadığı aşikardır.

CHP artık kendini lağvetmeli ve Atatürk'ün mirasını kendine yakışır bir şekilde cemiyet statüsünde sürdürmelidir. Bu hem CHP seçmeni hem de bu ülke siyaseti bakımından en fedakarca şey olur. Öyle sanıyorum ki kendisi de yaşasaydı bu şartlarda bunu isterdi.

 

YARIN sizlerle güzel olacak..!   /  Baran ARİÇ

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum