Belediyelerde Özel Kalem Usulsüzlüğü

Belediyelerdeki Özel Kalem Müdürlükleri devlet memurluğuna sınavsız geçiş kapısı haline geldi. Sayıştay’ın belediyelerle ilgili yayınlanan 2017 yılı raporu bu konuda pek çok usülsüz atamaların yapıldığını gözler önüne serdi. Cumhurbaşkanlığı konuyla ilgili bir genelge yayınladı.

Belediyelerde Özel Kalem Usulsüzlüğü
20 Kasım 2018 - 07:28

Her yıl milyonlarca insanın devlet memurluğu KPSS sınavlarında ter dökerken özellikle belediye başkanlarının özel kalem müdürlüklerine tanınan istisnai kadrolar üzerinden birçok insan hiç bir sınav şartı aranmadan memur olabiliyor. Sayıştay 2017 denetim raporlarına göre belediye başkanları kendilerine tanınan bu hakkı kendi yakınları için memuriyete atlama tahtası olarak kullanıyor.  Açıklanan sayıştay denetim raporlarında istisnai kadrolaşmaya ilişkin: “Son yıllarda özel kalem müdürlüğü kadroları amacı dışında kullanılmakta, genel olarak boş tutulan bu kadrolar, bazı şahıslara memuriyet statüsü kazandırılmak veya ilgili idarecinin izniyle diğer kurumlara naklen atamalarını sağlamak amacıyla kullanılmaktadır”denildi. Eylül ayında Cumhurbaşkanı imzasıyla yayınlanan genelgeye göre bundan sonra istisnai kadrolara Cumhurbaşkanlığından izin alınmadan atama yapılamayacak.

“Kartal Belediyesi’nin atamaları iptal edilebilir”

Öte yandan Sayıştay müffettişinin Kartal Belediyesi ile ilgili denetim raporunda önemli bir usülsüzlük yaptığı yer aldı. Müfettiş raporunda 2009 yılından sonra belediye özel kalem kadrosundan atanan tüm atamaların usülsüz olarak yapıldığı belirtildi. Bu dönem içerisinde ataması yapılmış 5 özel kalem müdürünün ataması için İç İşleri Bakanlığı onayı alması gerekirken bu onayı almadan sadece Belediye Başkanı’nın ataması ile Özel Kalem Müdürlüğüne atandıkları ortaya çıktı. Bu sebeple 2009 yılından itibaren istisnai kadro üzerinden Özel Kalem Müdürlüğüne atanan tüm atamaların usulsüz olarak yapldığı o nedenle iptal edileceği öğrenildi.

Belediye başkanı 10  özel kalem atamış

Özel kalem pozisyonun Sınavsız memuriyete geçiş yolu olarak kullanıldığını gösteren en temel kanıt ise bu posizyona çok fazla insanın atanıyor olması. İstanbul Arnavutköy belediyesi bu anlamda bir örnek olarak gösterilmekte. Yayınlanan müfettiş raporuna göre “Arnavutköy Belediyesi’nin 2017 yılı hesabının incelenmesi sonucunda; Belediyenin kurulmuş olduğu 2009 yılından bu yana toplamda 2 seçim dönemi geçirdiği, söz konusu 2 dönemde de aynı Belediye Başkanı’nın seçildiği, buna rağmen özel kalem müdürlüğü kadrosuna 10 farklı kişinin 12 defa atandığı, bu atamalardan yalnızca 2’sinin devlet memurları arasından yapıldığı, diğer atamaların açıktan atama suretiyle gerçekleştirildiği, açıktan yapılan atamalardan 4 tanesi için bakanlık izninin dahi beklenilmediği görülmüştür.

Yapılan atamalar incelendiğinde; açıktan yapılan atamaların memuriyete sınavsız girişin bir yolu olarak kullanıldığı, açıktan atanan kişilerin bir süre sonra memur olarak başka bir kadroya geçirildiği, bazılarının ise naklen başka bir kamu kurumuna tayin olduğu görülmüştür. Devlet memurları arasından özel kalem müdürlüğüne yapılan atamalarda ise ataması yapılanların her ikisinin de yaklaşık iki ay boyunca görevlerinde kaldığı, bu süre sonunda söz konusu kişilerden birinin mühendis, diğerinin ise şef kadrosuna atandığı görülmektedir” denildi.

 

Personel fiilen çalışıyor olmasına rağmen 8 defa daha atama yapılmış

Raporlarda dikkat çeken bir başka durum İstanbul Fatih belediyesinde görülüyor. Rapora göre 2007 yılından beri bir personelin bilfill özel kalem müdürü olarak çalışmasına rağmen 2010 yılından bugüne kadar 8 defa özel kalem müdürlüğü kadrosuna açıktan atama yapıldığı tespit edilmiştir. Bu açıktan atama yapılan personellerin bir kısmı kısa bir süre sonra bir kısmı belediye bünyesindeki memur kadrosuna diğer kısmın ise başka kamu idarelerine nakil yoluyla gitti belirtildi.

 

Sadece 19 Gün görevde kalmış

Aynı şekilde İstanbul Güngören Belediyesi’de özel kalem makamını sınavsız geçiş yolu olarak görmüş. Güngören Belediyesi’ne ilişkin müffetişlerin tespiti ise “İstisnai memuriyet niteliğindeki özel kalem müdürlüğüne yapılan personel atamasının, memuriyete sınavsız girmenin bir yöntemi olarak kullanıldığı görülmüştür” şeklinde olmuştur.  Müfettişler raporlarının detayında özele kaleme atanan bir kişi için “ Güngören Belediyesi Özel Kalem Müdürlüğüne, 24.08.2017 tarihinde daha önce memur olmayıp, özel sektörde çalışan bir şahsın açıktan ataması yapılmıştır. Müdürlüğe ataması yapılan söz konusu kişi, sadece 19 gün sonra özel kalem müdürlüğünden alınarak danışman kadrosuna atanmış, akabinde 30 gün sonra naklen atama yoluyla Beyoğlu Belediyesi’nde memur kadrosunda görevlendirilmiştir” şeklinde tespitte bulunmuştur.

 

Artık Cumhurbaşkanlığı’nın izni gerekecek

11 Eylül tarihli 2018 / 7 numaralı Cumhurbaşkanı e Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı genelgesine göre, tüm kamu kurumlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 59 ve 61/A maddeleri kapsamında yapılacak açıktan atama işlemleri için Cumhurbaşkanlığından izin alınacak.

YORUMLAR

  • 0 Yorum