İşte yeni üsküdar meydanı

Üsküdar meydanına yapılması planlanan ‘Mimar Sinan Meydanı’ projesinin detayları ortaya çıkmaya başladı .

İşte yeni üsküdar meydanı
24 Mayıs 2018 - 05:47

Üsküdar Hakkimiyeti Milliye caddesi çevresinde yapılması planlanan proje eski belediye binasını da içine alacak şekilde gerçekleşecek. Projenin isminin Mimar Sinan Meydanı olması kararlaştırılıdı. 27 bin metrekarelik bir alan üzerine konumlandırılan projenin bin 400 metrekarelik kısmına çarşı inşa edilecek. Yine proje gereği yıkılacak olan 5 katlı otopark yerine 874 araçlık yeni bir yer altı otoparkı yapılacak. Uygulanacak proje için anıtlar kurulundan beklenen onay çıktı.

 

OTOPARK YIKILDI
Üsküdar meydanında bulunan ve 750 araç kapasiteli 5 katlı otopark da ilçe silüetini bozduğu ve görüntü kirliliğine sebep olduğu gerekçesiyle yıkıldı. Yıkılan otoparkın yerine, 874 araçlık yeni zemin altı otoparkı yapılacak. Böylece Mimar Sinan tarafından 1574-1583 yılları arasında hamam olarak inşa edilen, ancak günümüzde çarşı olarak hizmet veren "Mimar Sinan Çarşısı" ve 16. yüzyılın başlarında yaptırılan "Kara Davud Paşa Camii" gibi tarihi yapıların siluetinin bozulması da engellenecek.

"AVM DEĞİL ÇARŞI YAPILACAK"
İBB'nin Projeler Daire Başkanlığı'na bağlı Alt Yapı Projeler Müdürü Fatih Duman,  meydan düzenlemesi içinde bir alışveriş merkezi yapılmayacağını söyledi. Alanın bir bölümünde çarşı yapılacağını kaydeden Duman, "Bu meydanımız yeşil alan, dinlenme alanları, yürüyüş yolları ve rekreasyon alanları içeren 27 bin metrekarelik bir kent meydanı olacak. Korkmazlar Çarşısı olarak bilinen 151 adet bağımsız bölümün bulunduğu dükkanlar ve çarşı bölümü yıkıldı. Onun yerine meydanımızın hemen arka köşesine sığacak şekilde bir çarşı yapılacak. Bu çarşımız 1/1000'lik ve 1/5000'lik imar planlarımız ilçe ve büyükşehir belediyesinden geçti. Kurul onaylarımızı da aldık. İfade edildiği gibi bu bir AVM değil. Bin 400 metrekare oturum alanlı 3 katlı bir çarşı" dedi.

50 BİN METREKAREYE YAKIN BİNA YIKILDI
Meydan inşası için toplam 50 bin metrekareye yakın bina yıkıldığını belirten Duman, "10 bin metrekare Üsküdar belediye binamız, 4 bin metrekare Korkmazlar Çarşısı, yaklaşık 13 bin metrekare civarında 5 katlı çelik otoparkımızı yıktık. Onu yer altı otoparkına çeviriyoruz. Toplamda 50 bin metrekare kapalı alanı olan binalarımızı yıktık. Bütün meydanımız 27 bin metrekare. Bunun yüzde 5'ine oturan, 3 katlı küçük bir çarşı yapıyoruz. 

 

 


YORUMLAR

  • 0 Yorum