Reklam

İstanbul'un Afetlere Hazırlık Durumu Konuşuldu

çişleri Bakanı Süleyman Soylu ve İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, “İstanbul’un Afetlere Hazırlık Çalışmaları Değerlendirme Toplantısı”na katıldılar. İstanbul'da bulunan resmi kurumların bir araya gelerek İstanbul'un olası doğal afetlere karşı durumu ve çözüm önerileri konuşuldu.

İstanbul'un Afetlere Hazırlık Durumu Konuşuldu
11 Aralık 2018 - 17:29

Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı’nda yapılan toplantıya İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’nın yanı sıra; İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Nuh Köroğlu, il müdürleri, kaymakamlar, belediye başkanları ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptığı konuşmada; deprem, sel, heyelan gibi doğal afetlerin tarih boyunca olduğunu ve olacağını ancak dere yataklarına bina yapmamanın, depreme dayanıklı bina inşa etmenin, heyelan riski olan yerlerde yerleşim alanları kurmamanın insanların elinde olduğunu dile getirdi.

17 Ağustos Depremi'nde yaşananlara değinen Soylu, "Büyük bir imtihandı. Türkiye'de yeni gelişmelere yol açan, milletimizin; devletin ortaya koyduğu bu çaresizliğe defalarca önemli bir şekilde fatura kestiği süreci birlikte yaşadık." ifadesini kullandı.

Bakan Soylu, vatandaşlarda doğal afet bilinci oluşturmak gerektiğine işaret ederek, “Ülkemizin topraklarının yüzde 93'ü, nüfusumuzun yüzde 98'i deprem riski altındadır.

1900'lü yılların başından beri 200'ün üstünde can ve mal kaybına yol açan deprem meydana gelmiştir ve yaklaşık 86 bin vatandaşımız bu depremlerde hayatını kaybetmiştir.

Marmara Depremi'nin etkili olduğu bölge, Türkiye nüfusunun yüzde 23'ünü barındırıyordu. 17 Ağustos Depremi'nde 17 bin 480 kişi hayatını kaybetti, 43 bin 953 kişi de yaralandı.

Can ve mal kaybı olarak etkilenen nüfus, ülkenin yüzde 6'sını oluşturuyordu. Depremden etkilenen 7 ilin gayri safi milli hâsıla içindeki payı yüzde 34,7, sanayi katma değeri içindeki payı ise yüzde 46,7 seviyesindeydi.

Değişik kurumların yaptığı değerlendirmelerin ortalamasına bakıldığında Marmara Depremi'nin maliyeti 17 milyar dolardır ki o günün gayrisafi milli hâsılasının yüzde 6,6'sına denk gelmektedir." dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu; İstanbul Afet ve Acil Durum Yönetimi Müdürlüğü’ne bağlı 4 merkez bulunduğunu, bunların 2'sinin afet ve acil durum yönetim merkezi olarak kullanıldığını, Cağaloğlu'ndaki merkezin aynı anda 100 personelin çalışabileceği şekilde tasarlandığını, Tuzla merkezinin 200, Yeşilköy Arama Kurtarma Birliği’nin 150, Hasdal Yerleşkesi’nin 400 personel kapasitesine sahip olduğunu belirtti.

Bakan Soylu, İstanbul'da herhangi bir afet durumunda toplam 5 bin 622 personel sahada hazır olacak şekilde organizasyon ve müdahale planlarının hazır olduğunu, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin de mevcut imkânları doğrultusunda 43 bin 522 personel, 9 bin 552 araç ve 823 tesisle müdahale faaliyetlerinde yer alacağını bildirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okulların incelendiğine değinen Soylu, "İncelemeler neticesinde İstanbul'da 877 okulda güçlendirme çalışması bitmiş, 112 binada çalışmalar sürmektedir.

Ayrıca 402 okul binası yıkılıp yeniden inşa edilmiştir. İncelenen binalardan 200 tanesinin de herhangi bir takviyeye ihtiyaç duymadığı tespit edilmiştir." dedi.

Bakan Soylu, "Kendi hayatımızda bize bir deprem denk gelmeyebilir, binaların içinde biz oturmayabiliriz ama çoluk çocuğumuza, komşularımızın çocuklarına, gelecek nesillere bir bombayı miras bırakamayız.

İstanbul'da 65 bin 417 binanın riskli olduğu tespit edilmiş, 44 bin 710 tanesinin yıkımı gerçekleştirilmiştir.

İçinde kimse yokken yetkili ekipler tarafından mı yıkılması daha iyidir yoksa bu kadar binanın, Allah göstermesin, depremde yıkılması mı? Dolayısıyla bu dönüşüme her vatandaşımın destek vermesi geleceğimiz için hayati önem taşımaktadır.

25 Ekim 2018 itibarıyla İstanbul'da 2 milyon 158 bin 675 konut, Doğal Afet Sigortaları Kurumu tarafından sigortalanmıştır." diye konuştu.

Bakan Soylu, toplanma alanlarının e-devlet üzerinden öğrenilebildiğinin altını çizerek, "Şu ana kadar Türkiye genelinde 240 bin kişi bu alanları sistem üzerinden giriş yaparak öğrenmiş bulunmaktadır.

Bu sayı çok azdır, yeni bir başlangıç olduğu için ümit verici olacağını düşünüyoruz. İstanbul'da 39 ilçede 2 bin 872 alan, belediyeler tarafından toplanma alanı olarak belirlenmiştir." dedi.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da İstanbul'u her yönüyle afetlere hazırlamanın katılımı ve etkin bir koordinasyonu gerektirdiğini belirtti.

Vali Yerlikaya, “Afet medeniyetimiz, inancımız gereği sadece tedbir almadan tevekkülü kabul etmiyor.

Geçmişten ders alıp geleceğe tevekkül etmeden önce almamız gereken tüm tedbirleri aldık, demek için bugün buradayız.

Devlet olarak, millet olarak, el birliğiyle afetlere karşı bilinçlenebiliriz. Gece saat 3’te hiç kimsenin görmediği yerde kırmızı ışıkta durabilmek, insanlardan kaynaklı ve önlenebilir kazaların önüne geçebilmek, bu şuurla hareket ederek bilinçlenmek gerekir.

İstanbul’da olası bir depreme yönelik hazırlıklarımız günceldir.” şeklinde konuştu.

İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi'nin (İSMEP) hayata geçirilmesinden bu yana deprem riskinin azaltılması kapsamında bin 360 kamu binasında yatırım çalışması yapıldığını kaydeden Vali Yerlikaya, risk düzeyi yüksek binalardan başlayarak yapılan çalışmalar sonucunda İstanbul genelindeki kamu binalarının deprem riskinin asgari düzeye indirildiğini anlattı.

Vali Yerlikaya, “Biz hiçbir zaman insan kaynaklı ve insanüstü doğal afet yaşamak istemiyoruz.

Devletimizin temel amacı ve görevi; kişilerin ve toplumun refahı, huzuru ve mutluluğudur. Binalarımızın, yuvalarımızın sağlam ve afetlere karşı dayanıklı olmasından sorumluyuz.

İmar barışını fırsat bilen, bunu yanlış değerlendiren bazı kişiler kaçak ev yapıyor. Buna müsaade edemeyiz.

Sadece Türkiye'nin değil dünyanın göz bebeği olan İstanbulumuz çok fazla göç alıyor. Kaçak yapılaşma neticesinde depreme, afetlere dayanıksız evler yapılıyor.

Bunun maliyeti milletimize, geleceğimize çok büyük olur. Bu enstantaneyi bir daha yaşamak istemiyoruz.” dedi.

Toplantı, “İstanbul’un Afetlere Hazırlığı” sunumu ve değerlendirme ile sona erdi.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum