İso / Bahçıvan: Bankalar Sanayiciye Bakış Açısını Değiştirmeli

İstanbul Endüstri Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, sanayici olarak ürem ve kurlardaki yüksek boyutlu dalgalanmanın baskısını hissettiklerine ve sürdürülebilir karlılık konusunda kaygı duyduklarına dikkat çekerek, bankalardan 'sanayiciye nazar açısını değiştirmelerini' istedi.

İso / Bahçıvan: Bankalar Sanayiciye Bakış Açısını Değiştirmeli
25 Temmuz 2018 - 20:24

 

İSO Meclisi'nin Temmuz ayı olağan toplantısı, 'Yasama, Yürütme, Iktisat ve Toplum Bağlamında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne Bakış' ana gündeminde, finansal istikrar sağlanmadan üretim ekonomisinin gelişmesinin beklenemeyeceğine dikkat çeken Bahçıvan, bu doğrultuda bankacılık sektörü ile ilgili son zamanlarda yaşanan sıkıntıyı da gündeme getirdi.

Bankalar Kanunu'nun amacında da belirtildiği gibi kaynakların verimli kullanılmasının ön planda tutulması gerektiğini belirten Bahçıvan, şunları söyledi:

'Bankacılık sisteminin çalışmasını düzenleyen Bankacılık Kanunu'nun en mühim amaçlarından biri bankalarca kullandırılacak kredilerin etkin, objektif ve rekabet gücü kazandıracak şekilde ekonomimizin hizmetine sunulmasıdır.

'Son günlerde malumunuz üzere piyasalarda devam eden para sıkışıklığı ve kredi faizlerindeki yükseliş nedeniyle bilhassa orta ölçekli firmalarımız krediye erişim konusunda zorluklar yaşamaktadır.

'Buna ek olarak son dönemde aka kredilerde yaşanan yeniden yapılandırılma uygulamalarının da etkisiyle bahsettiğimiz para sıkışıklığının derinleştiğini gözlemliyoruz.

'Bankaların bu uygulamasının bedelini orta ölçekli sanayici firmalarımız ödememelidir.

'Bildiğiniz üzere firmalara kullandırılacak kredilerin büyüklükleri, bankaların öz kaynak büyüklüklerine göre çeşitli sınırlamalara tabi durumdadır.

'Sistem, netice odaklı, yüksek performanslı, etkin bir yürütme yapısına ve uzmanlığa dayanıyor. Bu, uzun süredir dile getirdiğimiz bir anlayıştı.

'Özel sektörde başarısızlığın aka bir bedeli varken halk yönetiminde başarısızlığın karşılıksız kalması çağın ruhuna müsait değildi.

'Sistemin ekonomik ve toplumsal yaşam üzerinde aka etkiler doğurması kaçınılmaz. Sanayinin sistemin gerektirdiği sürat ve etkinliğe uyarlanması gerekiyor.

'Yeni sistemde İSO olarak çeşitli defalar talep ettiğimiz gibi, iktisat yönetimindeki fazla başlılığa son verilerek bakanlıklar birleştirildi.

'Bütün bu birleşmelerin sonucunda bakanlık sayısı 16'ya indi. Bakanlıkların verimliliğini ve icracı yönünü güçlendirmeye yönelik bu adımları müspet karşılıyoruz.

'Bundan sonra iktisat ve endüstri alanlarında alınacak tedbirlerin, çağın ruhuna müsait olarak fazla daha etkin ve fazla daha hızlı uygulamaya geçirileceğine inanıyoruz.' (Fotoğraflı) - İstanbul

YORUMLAR

  • 0 Yorum