Irak'ta Sairun koalisyonu birinciliği elde etti

Irak'ta Sairun koalisyonu birinciliği elde etti
15 Mayıs 2018 - 12:46

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komiserliği tarafından yapılan açıklamada,  10 kentte nihai olmayan ilk seçim sonuçlarına göre, Bağdat'ta Sadr'ın  koalisyonunun 18 sandalye elde ettiği, Şii milis gücü Haşdi Şabi gruplarının yer  aldığı Fetih ile eski Başbakan Nuri el-Maliki'nin başını çektiği Kanun Devleti  Koalisyonu'nun, 8'er sandalye kazandığı belirtildi.

Başbakan Haydar el-İbadi'nin Nasır Koalisyonu ile eski Başbakanlardan  İyad Allavi'nin Vataniyye Koalisyonu'nun da Bağdat'tan 8'er milletvekili  çıkardığı ifade edildi. Sünni lider Usame en-Nuceyfi'nin Karar Koalisyonu ile bir diğer Sünni  koalisyonu olan Bağdat Koalisyonu ve Şii liderlerden Ammar el-Hekim'in  liderliğindeki Hikmet Koalisyonu'nun ise başkentte 4'er milletvekili çıkardığı  bilgisine yer verildi.addAd('/128070660/Milliyet_Dunya/Detayici_300x250', [300, 250], 'Gad300250', true, 1, 0);

Irak'ın batısındaki Sünni kenti Enbar'da ise "Enbar Kimliğimiz"  koalisyonu birinci, Vataniyye koalisyonu ikinci, Nuceyfi'nin Karar koalisyonu  üçüncü olurken Başbakan İbadi'nin koalisyonu dördüncü sıraya yerleşti. Ülkenin en güneyi Basra'da ise Fetih Koalisyonu birinciliği elde etti.  Sadr bu kentte ikinci olurken, İbadi üçüncü oldu.

Ülkenin güney kentlerinden Kut ve Amara'da Sadr'ın birinci, Fetih  koalisyonunun ikinci ve İbadi koalisyonunun üçüncü olduğu aktarıldı. Güneydeki  Babil, Basra, Divaniyye'de ise seçim sandıklarından birinci Fetih Koalisyonu  çıktı. Doğu kenti Diyala'da ise Sünni Karar koalisyonu birinci, Şii Fetih  koalisyonu ikinci oldu. Güneydeki Semave kentinde de Sadr birinciliğe yerleşirken Fetih ikinci  oldu. Yine güneydeki Kadisiyye'de Fetih birinci, Sadr ikinci, İbadi koalisyonu  ise üçüncü sırada yer aldı.

Ülkenin güneyindeki Şii kenti Kerbela'da Haşdi Şabi koalisyonu  birinciliği, Sadr'ın desteklediği koalisyon ikinciliği ve İbadi'nin koalisyonu  üçüncülüğü elde etti. Açıklanan Şii vilayetleri seçim sonuçlarına göre Sadr'ın birinci,  Haşdi Şabi koalisyonunun ise ikinci olduğu görüldü. Ülke genelinde seçim  birinciliği iddiası olan İbadi'nin bu kentlerde istediği yere yerleşemediği ve  hiçbirinde birinciliği elde edemediği dikkati çekti.

Irak'ın Türkmen ve Arap oylarına şaibe karıştırıldığı iddia edilen  Kerkük'ün yanı sıra Musul, Erbil, Süleymaniye ve geri kalan kentlerin seçim  sonuçlarının ilerleyen saatlerde açıklanacağı bildirildi.

 

 

googletag.cmd.push(function() { googletag.display('Gad-961'); });

YORUMLAR

  • 0 Yorum