Bakan'dan Ceviz Üretimi Açıklaması

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli katıldığı törende Türkiye’nin ceviz üretimi konusunda açıklamalarda bulundu.

Bakan'dan Ceviz Üretimi Açıklaması
02 Şubat 2019 - 09:53

Bakan Pakdemirli, Denizli Ceviz Alanlarını Geliştirme Projesi Fidan Dağıtım Töreni'nde ceviz üretimindeki dördüncülüğüne rağmen ithalatçı olan Türkiye'nin, ihracatçı olma hedefi kapsamında Denizli'de ceviz için lisanslı depo ve borsa kurulabileceğini ifade etti.

Dr. Pakdemirli törende, "Cevizin anavatanlarından birisi de Türkiye. Anavatan olmasına rağmen aslında bugün ithalatçı konumda olmamamız gerekiyor. Bu açığımızı da ben çok hızlı şekilde kapatacağımıza inanıyorum.” diyerek, Orman Genel Müdürlüğü’nün bu konuda çalışmalar yaptığını belirtti.

Bakan, yıllık iki yüz bin ton ceviz üretimi bulunan Türkiye'nin, dört yüz bin tonluk üretimi olan İran'ı yakalamasının hedeflendiğini dile getirdi. 

“ KÖYDEN KENTE GÖÇÜ AZALTMAK GEREK”

Buradan borsa başkanına seslenen Pakdemirli : “Eğer ortak bir iş yapmaya varsanız. Biz ortak Toprak Mahsulleri Ofisi, borsa, belediye ortak bir iş yapalım. Cevizi de lisanslı depoculuk kalemlerinden biri haline getirelim ve cevizin de artık anavatanı Denizli olsun diyorum.

50 bin dekar alan olan ceviz alanımızı en kısa zamanda 100 bin dekara çıkartırız. Böylelikle köyden kente de göçü azaltmamız gerekiyor. Bugün itibariyle 30 bin tane fidanı dağıtıyoruz. Bu yıl içerisinde de 110 bin fidan dağıtmış olacağız. Bu vesileyle de, Türkiye'miz cevizine tekrar kavuşmuş olacak, artık ithalat yapmıyor olacağız." İfadelerini kullandı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum