Türkiye'de Maske Borsası Oluştu

Çin yaşanan korona virüsü salgını dolayısıyla tüm dünyada maske talebi beklenin çok üstünde arttı. Hal böyle olunca Virüs ve Medikal maskeler Türkiye’de karaborsa’da %500 farkla satılıyor ve fiyatlar saatlik değişiyor.

Türkiye'de Maske Borsası Oluştu
14 Şubat 2020 - 12:41

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan Covid-19 virüsü sebebiyle başta Çin olmak üzere bir çok ülke koruyucu maske arayışına girdi. Salgın’nın kısmen kontrol altına alınmasına ragmen insanlardaki endişe hala devam ediyor. Özellikle Çin ve diğer asya ülkelerinde insanlar kendilerini korumak için maske takıyor. Talebin beklenmedik şekilde artması hem dünyada hemde Türkiye’de maske fiyatlarında fahiş artışlara sebep oldu.

Altın Borsası Gibi Bir Maske Borsası Oluştu

Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan Çin Ticaret Derneği Başkanı Barış Ariç ; Bir ay öncesi ile kıyasladığımızda çok fahiş fiyat artışları yaşandığını görüyoruz. Maske fiyatları altın borsası gibi her saat değişiyor. Bir saat öncesi ile bir saat sonrası arasında inanılmaz fiyat farkı oluşuyor. Fakat şuanda Türkiye’de uygun şartları taşıyan yeteri miktarda maske yok. Piyasa da olanların çoğu bu durumdan faydalanmak isteyen merdiven altı üreticileri diye tabir ettiğimi  standartlara uygun olmayan, gerekli belge yeterlilikleri bulunmayan ürünler dedi”.

 

Bir Çok Maske Gümrükten Geri Dönüyor

Barış Ariç Maskelerin bellirli standarları  olduğunu belirterek “ bu tür maskelerin Çin Halk Cumhuriyeti gümrüğünde talep edilen belli belge ve yeterlilikler var. Ürün belgelerinin, izinlerinin, lisanslarının yeni ve geçerli olması gerekiyor. Diğer ürünler Çin’e gidip gümrükten geri dönüyor. Şuanda kadar edindiğimiz bilgilere göre çoğu maske gümrükten içeri alınmadı. Bu sıkıntıları yaşamamaları için maske alacakların bunlara dikkat etmesi gerekiyor. Her bende maske var diyenden ürün almamak gerekiyor. Şuana kadar onlarca Çinli firma bizlere danışmak için geldi. Önceleri çok önemsememiştik ama bu hafta çok fazla Çinli dostlarımızdan talep gelince onlara güvenilir uygun standartlarda üretim yapan üreticiler bulmaları konusunda çalışmalar yapıyoruz”dedi.

 

 

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum